Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η διαμαρτυρία του Κινήματος, στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (βιντεο)

Να σταματήσει η καταστροφή της Χαλκιδικής φώναξε για ακόμη μια φορά το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα αντιπροσωπεία του κινήματος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα ζητώντας του να πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα των εξορύξεων χρυσού. Οι κάτοικοι κατηγορούν τον περιφερειάρχη για διγλωσσία καθώς 







το 2014 υποστήριζε πως δεν μπορούν να στηριχθούν επενδύσεις που βλάπτουν το περιβάλλον ενώ πριν λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ των επιδιώξεων της Eldorado Gold. 






Περίεργο συνιστά ακόμη για τους κάτοικους το γεγονός πως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν 21 παραβάσεις εκ μέρους της εταιρείας για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην έχουν διαπιστώσει ούτε μία !


Ο Απ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε ότι υπάρχει διγλωσσία τονίζοντας πως πάγια θέση της Περιφέρειας είναι η υποστήριξη επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας αρκεί να μη βλάπτουν το περιβάλλον
Όσον αφορά τους ελέγχους ο Απ. Τζιτζικώστας τόνισε πως θα συνεχίσουν να είναι ασφυκτικοί για να μην κινδυνεύει το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Όσον αφορά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της πράξης Σκουρλέτη οι κάτοικοι δηλώνουν πως την αμφισβητούν και πως ποτέ το Ανώτατο δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία του ζητήματος αλλά και σε αυτήν την περίπτωση της εφαρμοσιμότητας της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting σε μια περιοχή που τα πετρώματα έχουν περιεκτικότα 10-12% αρσεννικό... 
Η εταιρεία ενώ έχει δεσμευτεί από τους όρους των μελετών που έχει υπογράψει να κάνει επιτόπου δοκιμές της μεθόδου σε πιλοτικό εργοστάσιο δεν το έχει πράξει εδώ και τρία χρόνια. 
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν θέλει να κάνει μεταλλουργία στην Ελλάδα αλλά να εξάγει τα συμπυκνώματα προς επεξεργασία στο εξωτερικό για να αποφεύγει την φορολογία και στην Χαλκιδική να αφήνει μόνο τα απόβλητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου